Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Hoge Raad: rente familiebanklening door Hof terecht verlaagd

Geplaatst op: 10-07-2020, 12:49:32

De Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2020:1111) heeft zich gebogen over een familiebanklening met een rente van 9% (15 jaar vast, geen hypothecaire zekerheid).

Volgens Hof Den Haag is niet aannemelijk gemaakt dat de rente van 9% zakelijk is. Het Hof beperkte de rente aftrek daarom tot het door de inspecteur genoemde percentage van 4,5%. Dit percentage is de gemiddelde hypotheekrente in het jaar 2015 bij een looptijd van 15 jaar (3%) plus een opslag omdat er geen zekerheid gegeven is. In de procedure heeft belanghebbende niet aannemelijk gemaakt dat er sprake is van dusdanig hoog risico dat een hoger rentepercentage van 7 of 9% gehanteerd moet worden, aldus het Hof. De Hoge Raad heeft het beroep van belanghebbende ongegrond verklaard. Daarmee blijft het oordeel van het Hof staan.

Deze procedure leert ons een aantal dingen. In de eerste plaats dat je door het rekenen van een rente van maar liefst 9% discussie met de Belastingdienst over de hoogte van de rente over je afroept. In de tweede plaats, dat je de te hanteren rente ook goed moet kunnen beargumenteren. Bij FiscAlert waren we tot nu toe van mening dat u in elk geval zonder fiscale consequenties 1,25 maal de huidige marktrente kon vragen. In genoemd arrest is uiteindelijk uitgegaan van 1,5 maal de marktrente omdat er geen hypothecaire zekerheid was. Ook een rentepercentage tot 6% is ons inziens verdedigbaar. Dat is namelijk het percentage dat de Successiewet hanteert. Dit argument is echter niet aangedragen en dus ook niet behandeld in deze zaak en is voor zover ons bekend ook nog geen onderdeel geweest van discussie met de Belastingdienst.

Bron: www.fiscalert.nl van 9 juli 2020

Ga terug naar de vorige pagina